Anonim
Image

Zračne lukove od opeke definiraju Sydneyjev željeznički operativni centar

Arhitektonska praksa Smart Design Studio i Jacobs koristili su lukove od crvene cigle na "herojskoj skali" za stvaranje željezničkog operativnog centra u Sydneyu u Australiji.

Nadimak Red Roc, Smart Design Studio i Jacobs spomenuli su povijesne željezničke stanice za centar, gdje su svi sustavi za promet i nadzor željezničke mreže Sydneya smješteni pod jednim krovom.

"Evocirajući hrabri arhitektonski i inženjerski dostignuća željezničkih zgrada iz prošlih vremena, naš dizajn slavi herojsku razmjer i pouzdanost izvanredne moderne zgrade", rekao je Smart Design Studio.

Željeznički operativni centar kombinira sigurnu gornju razinu gotovo bez prozora u kojoj se nalaze kontrolna soba i postrojenje s nižom razinom koja ima otvoreniju vezu s gradom.

"Zgradu smo zamislili kao obrnutu piramidu koja nudi zaštićena područja ispod njezinih nadvojaka, a cijeli oblik je zatvoren unutar masivnog zidanog zida zbog snage i sigurnosti", dodao je studio.

Široki lukovi ovog teškog, crvenog gornjeg dijela smješteni su na montažnoj betonskoj podlozi.

Iza toga su duboko udubljene staklene zavjese, zasjenjujući prostore od sunca, dok pružaju osjećaj otvorenosti velikom predvorju, kafiću s vanjskom terasom i zajedničkim prostorima za radnike centra.

Svaki zid od fasadne opeke ima jedan metar debljine, a lukovi na sjevernoj i istočnoj fasadi protežu se između 40 i 45 metara.

Fotografiju Ross Honeysett

"Uobičajena priroda opeke i poznata tekstura korišteni su kao kontrapunkt izvanrednoj razmjeri ovih arhitektonskih gesta", rekao je studio.

Ostakljeno stubište sjedi na jednom kraju predvorja centra, s niskim, širokim gazištima i velikim prizemnim mjestima kako bi potaknuli improvizirane sastanke između korisnika zgrade dok se kreću kroz zgradu.

Fotografiju Ross Honeysett

Tanki rezovi u gornjoj razini, zajedno sa svjetlosnim prozorima, daju glavni izvor svjetlosti području kontrolne sobe, a na dva ugla zgrade duboka, puna visina otkriva privlačenje svjetla i stvaranje terasa.

Manje vidljive strane zgrade, koje se suočavaju s površinom industrijskih zgrada u blizini, obložene su montažnim betonskim pločama kako bi se stvorio utilitarniji izgled.

Fotografiju Ross Honeysett