Anonim
Image

Johan Sundberg dodaje betonske toplice na švedskom imanju iz 16. stoljeća

Johan Sundberg Arkitekter i Blasberg Andreasson izgradili su Andrum, betonsko lječilište s pogledom na stoljetni posjed u Höör-u, u Švedskoj.

Stupni betonski volumen nalazi se na zapadnom rubu lagano zatvorenog unutarnjeg vrta imanja. Ugrađen je u padinu koja se spušta prema nižem parku.

Johan Sundberg Arkitekter i Blasberg Andreasson dizajnirali su toplice nazvane Andrum, što u prijevodu znači "soba za disanje", kao mjesto za smirenje.

Image

"Zgrada je dizajnirana na temelju senzualnih dojmova - svjetla, arome i ukusa, akustike i dodira", rekao je arhitektonski studio.

"Materijali se čuvaju u svom izvornom obliku koliko god je to moguće, a zajedno tvore cjelini koja je istovremeno meka i lijepa."

Image

Andrum je niz povezanih soba s raznim spa uslugama, uključujući kupke, unutarnji i vanjski bazen, saunu, parnu sobu i doživljaj vodopada, kao i sobe za liječenje i jogu.

Suzdržana paleta korištena je za izradu jednostavnih interijera koji se ponajprije sastoje od izloženih betonskih zidova, kamenih podova i rešetkastih drvenih stropova.

Iz 16. stoljeća, imanje Åkersbergs Stiftsgård ozbiljno je obnovljeno 1900-ih, a sada je dom konferencijskog centra, kapele, hotela, hostela, restorana, a sve tim upravlja Švedska crkva.

Andrumov je oblik dizajniran u praksi kako bi bio "podređen postojećim strukturama" i podijeljen je otprilike na dvije polovice.

Image

Na zapadu, prema dvorištu s prozorima pune visine, manje su prostorije za tretman i osoblje.

Ovo pročelje artikulirano je tankim drvenim stupovima, zamišljenim kao nastavak kolonade koju formiraju kapela i hostel s obje strane. Sve tri zgrade lagano sjede oko dvorišta.

Na istočnoj strani, na donjoj razini, ostakljeni prostor dvostruke visine s prostorom za odmor i bazenom gleda na okolni prirodni krajolik, sjedi uz čvrstu betonsku podlogu.

"Arkadna strana koja spaja na zapadnu stranu unutrašnjeg vrta stvara foaje zgrade", rekao je arhitektonski studio.

"Iz te se prostorije spusti do niže ravnine, dijelom iskopane iz obronaka. U tim sobama sa visokim stropom, kontakt je s prirodom na svim stranama."

Image

Ideja kolonade nastavlja se do nižeg prostora za počivanje, gdje tanki betonski stupovi dijele lice u ostakljene trake.

Na jugu je stvoren izoliraniji prostor terase koji sjedi na kamenoj platformi. Terasa ima vanjski bazen koji ima još bližu povezanost s okolnim parkom.

Image