Anonim
Image

Guillermo Acuña fronta svojim udaljenim čileanskim povlačenjem velikim drvenim stubištem

Arhitekt Guillermo Acuña dodao je široku drvenu stepenicu staroj brodarskoj kućici kao dio svog samostalno dizajniranog zaleđa na udaljenom litici u Čileu.

Image

Acuña kompletira nekretninu na udaljenom poluotoku Isla Lebe, koji se nalazi tik uz zaljev Rilan arhipelaga Chiloe, na jugu Čilea. Ovaj dio provincije Los Lagos poznat je po idiličnom obalnom okruženju i prirodnim ljepotama.

"Mali otok od pet hektara gleda prema fjordovima i kanalima koji čine arhipelag Desertores, između vulkana Michinmahuida i Corcovado", rekla je Acuña u opisu projekta.

Image

"Svakih šest sati velika masa vode poplavi zatim isprazni horizont, spajajući i odvajajući otok od obližnje obale jer se morsko tlo pojavljuje i nestaje gotovo bez najave", dodao je.

Image

Rezidencija imenovana Isla Lebe, rezidencija se sastoji od tri paviljona koji su međusobno povezani i obližnjom plažom stepeništem i pločnicima koji probijaju okolnu vegetaciju. Njihove jednostavne drvene građe prekrivene su ličinkama, šljokicama, listopadnom vrstom koja je od slanog zraka dobila srebrnastu patinu.

Najveća od tri strukture je obnovljena brodica, kojoj je Guillermo Acuña dodao dodatni kat s dva odvojena dnevna apartmana.

Veliko trapezno stubište povezuje terase na dvije razine, a ujedno služi i kao sjedalo s pogledom na krajolik koji okružuje poluotok.

Prizemlje, na kojem su prethodno bili pohranjeni brodovi, pretvoreno je u kuhinju i blagovaonicu. Zidovi, strop i pod obojeni su crvenom bojom, dok antikni namještaj i memorabilije daju ovom prostoru svečani i jedinstveni ambijent.

Image

"To sam učinio jer postoji domaći grm koji raste oko kuća zvanih Chilco, koji ima živopisno crveno cvijeće", Acuña je rekla za Dezeen. Što se tiče namještaja, objasnio je da su mnogi predmeti spašeni iz obližnje crkve koja je uništena u potresu.

Na gornjoj razini arhitekt je dom proširio sličnom drvenom konstrukcijom. Ovaj je put materijal ostavio u prirodnoj boji, stvarajući prigušeniji osjećaj spavanja gore na katu.

U blizini izvorne zgrade izgrađena su dva dodatna stana. Kompleks je građen postupno između 2010. i 2018., ali sve zgrade koriste sličan jezik gradnje teškog drveta, s izloženom strukturom i obojanim crvenim naglascima.