Arhitektura

Čvrsta vila na plaži St Andrews Beach CEO-a Woods Bagot ponovno se razvija

Čvrsta vila na plaži St Andrews Beach CEO-a Woods Bagot ponovno se razvija
Anonim
Image

Snažna kuća plažnog ureda Woods Bagota ponovno se razvija

Arhitektonski studio Woods Bagot završio je najnoviju fazu istrošene morske kuće u Australiji koja je u izradi već 20 godina.

Dizajnirana kao dom za predsjednika uprave Woods Bagota Nika Karalisa, vila St Andrews Beach započela je 1999. godine kao jednostavna baraka na poluotoku Mornington.

Image

Tijekom godina postupno se razvio u sadašnju vilu s pet spavaćih soba s bazenom, kabanom, staklenikom i palubom pune širine.

"Dugovječnost dizajna u povijesnim kućama nije neobična - mnogim je europskim vilama bilo potrebno 10-30 godina za izgradnju", rekao je Karalis za Dezeen.

"U našem slučaju, to je bila kombinacija povećanja obiteljskih potreba, a također i detaljno razumijevanje mjesta i konteksta."

Image

S vremenom, vila St Andrews Beach adaptirana je i izmijenjena kako bi se nosila sa izazovnim mjestom.

Poluotok je podložan jakim vjetrovima, neprestanim premještanjem pješčanih dina i velikom koncentracijom soli u atmosferi, što ubrzava koroziju materijala.

Image

"Projekt se nije mogao prevesti nigdje drugdje u svijetu", rekao je Karalis.

"To je zgrada vrlo osjetljiva na mjesto, koju najvažnije prepoznaju mještani i surf zajednica."

Image

St Andrews Beach Villa jednostavna je čelična kutija podignuta na nosačima s panoramskim životnim prostorom okrenutim prema jugozapadu prema moru.

Koračna paluba široka 25 metara presječena je prolazom koji vodi u podzemni prorez, koji je dolje prorezan da bi pružio intimniji, zaklonjeni prostor.

Image

Ulaz vile nalazi se na zaštićenom stražnjem pročelju, gdje se čeličnom rampom vodi do recepcije, a također do bazena i kabane.

Spavaće sobe sjede pored ove zaštićene, sjevernije strane plana, dok zastakljena prednja strana pruža daleko više izlaganja.

Image

Ova tema kontrasta nastavlja se u vanjskim obradama. Stražnji i bočni dio vile obloženi su krovnim pločama od drva jarraha kroz koje se može filtrirati sjeverna svjetlost.

Unutarnje završne obrade nastale su mješavinom novijih elemenata i starih, istrošenih materijala iz prethodnih iteracija plaža St. Andrews Beach Villa

Image

"Neprekidno propadanje vile potaknulo je izbore materijala, a detalji proslavljaju temporalnost svih stvari", rekao je Woods Bagot.

"Namjerna suprotnost erodiranim i elastičnim površinama, svjetovnim i izvrsnim materijalima, odražavaju osjetljiv karakter."

Image

Iako je najnovija faza širenja završena, praksa i dalje vilu doživljava kao kontinuirani dizajnerski eksperiment koji će i dalje s vremenom odgovarati na njezino mjesto.

"Još je više područja razvoja kao odgovor na osobno, emocionalno putovanje, ali i daljnju osjetljivost na ekološki potencijal mjesta", rekao je Karalis.

"To bi moglo potrajati čitav život i narednoj generaciji. Dizajn nikada ne počiva."

Image

Woods Bagot je prethodno stvorio nekoliko stambenih projekata koji kroz oblik i materijale odgovaraju svom okruženju.

Na obali Viktorije, praksa je oblikovala kamenu kuću u obliku luka s pogledom na more, a u Melbourneu se blok stanova obloženih cinkom referira na njihov industrijski kontekst.