Anonim
Image

Složene cinkove kutije tvore višegeneracijsku kuću u Melbourneu

Australijski arhitekt Matt Gibson stvorio je kuću s više generacija od gomile kutija s cinkom na uskom nalazištu u Melbourneu.

Prema arhitektonskom multigeneracijskom životu, koji sve više prevladava u Australiji, posudio se tankom mjestu u ulici Wellington.

Kutije nepravilno naslagane u obliku kuće omogućavaju vertikalno segmentiranje kako bi se razonodile različite generacije obitelji.

Uz stambenu ulicu na sjeveru i prometnu autocestu na jugu, Gibson je nastojao maksimalno povezati sunčevu svjetlost i vanjske prostore, istovremeno minimizirajući bilo kakve zvučne poremećaje ili preglede.

Image

Stupni raspored kutija na južnoj fasadi odgovara pogledima susjeda i rasvjetnim potrebama.

Zbog propisa o zoniranju mjesta, Gibson je morao stvoriti zgradu koja će se koristiti u poslovne svrhe na najmanje jednoj razini.

Dakle, kuća u ulici Wellington ima komercijalni prostor u prizemlju sa četiri kata stambenog prostora smještena iznad.

Komercijalna jedinica sjedi uz zajedničku garažu. Zasebni ulazi u zajedničku garažu i poslovnu jedinicu dizajnirani su tako da stvore veću povezanost sa ulicom prema sjeveru.

Zadržan je trak postojećeg zida redbrick, uz zgradu, što stvara tanku uličicu koja vodi do stepenica do stambenih područja prvog kata.

Prvi do treći kat imaju tri jasno definirane zone. Komunalni prostori kao što su dnevni boravak i blagovaonica, prostori u privatnoj spavaćoj sobi i, na kraju, prostori "povlačenja" raspoređeni su unutar različitih okvira.

Krovne terase na drugom i trećem katu pružaju vanjska mjesta za opuštanje s pogledom na grad.