Anonim
Image

Zavojni kameni zidovi okružuju središnju knjižnicu pametnog vrta rijeke Hefei u Kini

Kineski arhitektonski studio Geedesign završio je biblioteku u Hefei-u u Kini s lučnim zidovima obloženim kamenom, zasadio dvorišta i krovne terase.

Središnja knjižnica pametnog vrta rijeke Hefei smještena je između područja zelenog pojasa i rijeke Fei i prometne financijske četvrti na rubu grada.

Image

U knjižnici se nalaze dječji vrtići, čitaonice i audio-vizualni prostor za odrasle.

Krovne terase, trgovi i dvorišta funkcioniraju kao javni prostori za uživanje lokalnog stanovništva, uključujući shemu sadnje koja djeluje kao zeleno pluće grada.

Image

Omotavanje različitih blokova kompleksa u vanjski zid visok 2, 1 metar omogućilo je posredovanje pogleda u prostorima i izvan njih, otvarajući se prema rijeci, istovremeno minimizirajući nevolje s ceste.

"Dizajn je počeo od kocke koja se, kroz različite tehnike redukcije i prekrivanja završena zakrivljenim sučeljem, suptilno prilagođava okolnim okruženjima", rekao je Geedesign.

Image

Bijeli kamen za zidove središnje knjižnice pametnog vrta rijeke Hefei kontrast je ostakljenim fasadama, sjajnim aluminijskim pločama i drvenim roštiljima.

"Upotreba crne, bijele i sive boje čini zgradu skulpturom, dok smeđa drveta donosi osjećaj topline", rekli su u studiju.

Image

Zakrivljeni zid otvara se na trgu na ulazu na sjevernoj strani zgrade.

Kružne površine za popločavanje i stepenice na trgu namijenjene su poticanju posjetitelja da se zaustave i nastave.

Image

Iza vanjskog zida čitaonice imaju velike ostakljene pročelja, vizualno povezujući prostor s otvorenim i susjednom rijekom prema kojoj se izvlače audio-vizualne prostorije.

"Na prvom katu staklo se koristi da bi se stvorio osjećaj transparentnosti, kako bi izgledao kao" plutajući otok ", " kaže se u praksi.

"Na drugom katu, smrznuto staklo koristi se za stvaranje osjećaja privatnosti."

Image

Duboko, kutasto otkriveno u kamenim pločama privlači posjetitelje kroz predvorje, započinjući konceptualni tok kroz prostor za koji se arhitekti nadaju da će spojiti unutrašnjost s vanjskim.

"Primarna i sekundarna dvorišta međusobno djeluju, obogaćujući vid čitatelja i posjetitelja i olakšavajući im naprezanje", stoji u praksi.

Image

Koncept unošenja prirode u zgradu biblioteke nedavno su istražili MSR Design i JRA Architects, čija je zgrada sa krovovima sa zelenim krovom djelomično skrivena visokim stablima.