Arhitektura

Kuća petlje Tomohiro Hata okreće se prema unutra, u središnje dvorište

Kuća petlje Tomohiro Hata okreće se prema unutra, u središnje dvorište
Anonim
Image

Kuća petlje Tomohiro Hata okrenuta je prema unutra prema središnjem dvorištu

Tomohiro Hata arhitekt i suradnici sagradili su kuću Loop oko zasađenog središnjeg dvorišta u potrazi za mirom i tišinom za gustim urbanim mjestom u Hyogu u Japanu.

Niz uzdignutih prostora verande gleda na dvorište u dizajnu koji je inverzija carske vile Katsura. Povijesna vila u Kyotu ima verandu oko perimetra s pogledom na tradicionalni japanski vrt.

Image

"Mislio sam da bih, ako unesem Katsurov plan i zakrenim ga tako da je zatvoren u krug, možda mogao sklopiti njegov unutarnji / vanjski odnos u kompaktniju verziju", rekao je Tomohiro Hata, osnivač Tomohiro Hata Architect i Suradnici.

"To je rezultiralo novim oblikom u kojem plitki prostor sličan verandi podržava bogate odnose iznutra / izvana, koji se protežu u krugu i petljaju se okolo."

Budući da je samo jedna soba duboka, ovaj plan petlje osigurava da svi prostori kuće imaju odnos prema dvorištu.

Sve prostorije povezane su s njim kroz prozor u cijeloj visini ili kroz neku od terasa, koje su na određenim mjestima zaklonjene krovom kuće.

Plan kuće Loop podijeljen je otprilike na dva dijela, s zajedničkim blagovaonicama i dnevnim dijelovima koji sadrže mezzaninske prostore s jedne strane, spavaće sobe i kupaonice s druge strane, obložene terasama.

Ova igra razina, malim stubištima koja povezuju gornju i donju verandu sa samim dvorištem, animiraju prostore različitim linijama pogleda kroz cijelu kuću.

Suprotno tome, vanjska strana Loop Housea predstavlja ravan, uglavnom bez prozora fasadu na ulicu, s betonskom postoljem i svijetlim bijelim metalnim pločama za gornje razine.

Jednostavna paleta svijetlog drveta na unutrašnjosti i svijetlo bijele boje za vanjske dijelove, balustrade i stubišta označava džepove unutarnjeg i vanjskog prostora koji sjede oko kuće.

Image

Osnovana 2005. godine, praksa Tomohiro Hata dovršila je mnoge privatne kuće u Japanu. Firma je 2016. dizajnirala kosinu metala obloženu metalnom kućom u Kobeu, a projekt N iz 2013. u Hyogu objedinio je tri zgrade oko središnjeg dvorišta.