Arhitektura

WilkinsonEyre dizajnira kompleks Aldin Biodomes za Island

WilkinsonEyre dizajnira kompleks Aldin Biodomes za Island
Anonim
Image

WilkinsonEyre dizajnira kompleks biodoma za Island

Dva nježno stapljiva staklenika formirat će kompleks Aldin Biodomes koji je WilkinsonEyre dizajnirao za dolinu rijeke Elliðaacute; rdalur na Islandu.

Smještene na periferiji Reykjavika, staklenike dizajnira WilkinsonEyre u suradnji s lokalnim studiom Basalt. Kompleks se stvara kako bi javnosti otvorio najveću zelenu površinu blizu glavnog grada Islanda, s ciljem jačanja dobrobiti tijekom mračnih zimskih mjeseci u zemlji.

Sastojat će se od niza javnih prostora i dva staklena biodoma - čovjekov sam, samodostatan ekosustav stvoren za oponašanje prirode, koji će biti ispunjen egzotičnim biljkama iz drugih regija.

Image WilkinsonEyre je na Islandu dizajnirao dva bioma

"Elliðaacute; rdalur je izabran zbog svoje blizine gradskom tkivu Reykjavika, jer je bio dovoljno centar da se uklopi u prirodu, ali izravnim pristupom glavnim prometnicama", rekao je redatelj Paul Baker.

"Omogućit će lokalnom stanovništvu i posjetiteljima cjelogodišnju tropsku oazu i mjesto okupljanja, pomažući jačanju dobrobiti tijekom mračnih zimskih mjeseci regije", rekao je za Dezeen.

Dvije kupole u kompleksu bit će povezane informacijskim prostorom, restoranom, trgovinom, tržnicom i Farm Lab - obrazovnim okružjem o lokalnoj proizvodnji hrane.

Oni će se kombinirati kako bi se stvorio nježni valoviti oblik koji je WilkinsonEyre modelirao po mjeri okolnih stambenih područja i topografije mjesta kako bi stvorio "elegantan dodatak gradskom obrisu".

Image Projekt je osmišljen za spajanje u krajolik

"Cilj sheme je stvoriti pravi prostor za razvoj i razvoj ekosustava te spojiti arhitekturu s okolnim krajolikom", dodao je Baker.

"Blizina stambenih područja i topografija lokaliteta informirali su o obliku i razmjeru sheme."

Image Biomes će stajati pored informacijskog područja, restorana i trgovine

Jednom kada budu izgrađeni, Aldin biodomi će biti postavljeni tako da maksimiziraju pogled na ponoćne zalaske Islanda ljeti i sjeverna svjetla zimi.

WilkinsonEyre će ga također osmisliti kao "primjer primjera održivosti". Staklenici će se grijati pomoću obilne geotermalne energije regije, a nada se da će zgrada postati ugljično neutralna.

WilkinsonEyre je arhitektonski studio koji je osnovao Chris Wilkinson 1987. s Jimom Eyreom, a ima urede u Londonu i Hong Kongu. U 2012. godini studio je dovršio Gardens by the Bay u Singapuru, jednu od najvećih svjetskih staklenika s klimatskom kontrolom.