Anonim
Image

Laurent Troost Architects presavijeni čelični krov nad betonskom kućom u brazilskoj Amazoni

Brazilska tvrtka Laurent Troost Architects izgradila je betonsku kuću u Amazoni, u kojoj se nalaze vanjski stambeni prostori i bazen koji su uzdignuti iznad guste tropske šume.

Imanje zvano Casa Campinarana nalazi se u Manausu, gradu na sjeverozapadu Brazila, uz rijeke Negro i Amazonu. Laurent Troost dizajnirao je dvospratnu kuću kako bi se smjestila unutar campinarane, šume koju karakteriziraju mala stabla, čije je tlo plitko i nalik glini.

Image

Kuća sadrži kuhinju i dnevni boravak na zadnjem katu, kao i povišeni bazen. Ovi prostori izgrađeni su na prvom katu, a ne na stupnju kako bi se smanjila količina izgrađenog prostora u prizemlju.

"Kako bi se smanjilo krčenje šuma i sačuvalo što je više moguće šuma, glavna arhitektonska strategija izgradnje na parceli od 20 do 40 metara bio je preokret klasične stambene tipologije", rekli su Laurent Troost Architects.

Image

Drugi je cilj projekta bio primijeniti pasivne dizajnerske strategije kako bi se prilagodila toploj klimi amazonskog okruženja. To je uključivalo i stvaranje nadvisnih streha koje nude hlađenje, otvore za unakrsnu ventilaciju, kao i očuvanje lokalnih ekoloških sustava.

Image

"Amazon, više od bilo kojeg drugog područja na planeti, zahtijeva arhitektonske strategije koje odgovaraju klimatskim promjenama", dodala je tvrtka.

"Prirodni i okolišni uvjeti su ekstremni, a blizina ekvatorijalne zone zahtijeva arhitekturu orijentiranu na toplinski komfor i 'pasivnu' održivost."

Image

Casa Campinarama formirana je iz dva uska volumena naslagana jedan na drugi kako bi tvorila T-oblik. Klizni stakleni zidovi oko volumena gornjeg kata omogućuju otvaranje glavnih životnih prostora prema otvorenom i nude poprečnu ventilaciju.

Krovni čelični krov pokriva konstrukciju. Podijeljen je na dva, omogućujući povjetarac da prođe kroz dom.

Image

"Glavni svezak dobio je suvremenu reinterpretaciju kolonijalnih krovova, s osam jama na dvije neovisne razine, što je omogućilo plodovanje vjetrova i stvaranje zračnog madraca u međuprostoru, štiteći toplinsku udobnost životnog prostora gornji kat kuće ", rekao je studio.

Izrađen od Corten čelika, krov se proteže preko rubova zgrade, savijajući se na dva njegova kraja kako bi pokrio dio gornje razine i zaštitio unutrašnjost od prvih i posljednjih zraka jakog sunca.

Image

"Izbor Cortena za krovni materijal bio je zbog slabog održavanja i evolucijskog karaktera u skladu s šumom Campina i crvenkastom glinenom zemljom tako prisutnom u predjelima Amazone", rekao je studio.

Krov također izlazi iz zidova i poduprt je na osam stupova u obliku slova V. Neki od njegovih crvenih nijansi ostavljeni su izloženi ispod.

Image

Područja kuće koja mogu podnijeti jaku sunčevu svjetlost ostavljaju više izloženih, dok su stambeni prostori i spavaće sobe više zasjenjeni krovom. Izloženi prostori uključuju ulaz, garažu, ostavu, bazen i praonicu rublja.

Gornji kat zauzima dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja otvorenog plana, s ostakljenim vratima koja se otvaraju na vanjski prostor. Krov je zasjenjen većinom ovih prostora.

Ograde sa crnom ogradom prolaze uz pješačke staze na najvišoj razini objekta, koje također imaju popločani dio dvorišta s visećim stolom i vanjsku kuhinju i blagovaonicu.

Vanjski bazen dovršava gornju razinu, a prekriven je tirkiznim pločicama koje se ubiru u nijanse gustog okolnog zelenila.

Image

Ispod bazena je nadstrešnica, bršljan se penje po betonskim stranama kako bi prikrio strukturu unutar krajolika.

Pored bazena nalazi se ograđeno, ali vanjsko stubište koje vodi do prizemlja. Dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i ured sa zidom polica i još jedna ostakljena strana dovršavaju donju razinu.

Image

Izloženi beton istaknuto je unutar, uključujući podove i zidove, dok bijela boja također prevladava u dizajnu. Izuzetno bijeli ured kontrastira sa susjednim lišćem. Kupaonice su također potpuno bijele.

Staklene peraje postavljene su preko većine ostakljenja kuće kako bi se omogućilo zasjenjenje, dok ostale sobe imaju bijele zavjese za minimalnu estetiku.

Image