Anonim
Image

Montažni borovi paneli obloženi su vrtićem u blizini Barcelone

Arhitekti Eduard Balcells, Ignasi Rius i Daniel Tigges dizajnirali su betonski vrtić od drveta od betona za školu El Tiller Waldorf-Steiner u Bellaterri, Španjolska.

Vrtić od betona i bora jedna je od šest građevina uređenih poput malog sela oko središnje „ramble“ - latinoameričkog izraza za šetalište ili visoku ulicu.

Pored dječjeg vrtića, pet drugih modularnih paviljona od drva i čelika prevezeno je s dva bivša nalazišta kako bi formirali kampus škole El Tiller Waldorf-Steiner u blizini Barcelone.

Ova struktura vrtića u potpunosti je obložena montažnim pločama koje se sastoje od dva sloja bora na unutrašnjoj i vanjskoj strani s izolacijom između.

Ovi paneli su raspoređeni tako da su borove letvice vodoravno ili vertikalno, što stvara zanimljiv uzorak na pročelju.

Izvana je ovo drvo podvrgnuto temperaturnoj obradi, a s vremenom će postati srebrno sive boje.

Image

"Kombinacija toplinske izolacije ploča od drvenih vlakana, zajedno s velikom toplinskom inercijom betonske konstrukcije, gotovo eliminira potrebu za grijanjem zimi", objasnili su Balcells, Rius i Tigges.

Iznutra je betonska konstrukcija dječjeg vrtića ostavljena izložena, a duboki, drveni prozori otkrivaju prostor za sjedenje i spremanje.

Image

Veličina prednapregnutog betonskog okvira građevine značila je da nisu potrebni stubovi - što je presudni zahtjev posebno za višenamjensku dvoranu u razini prizemlja.

Uređen u dvije razine, vrtić je podijeljen s velikom dvoranom i administrativnim prostorima u prizemlju, s učionicama iznad.

Image

Izgrađeni na padini, mali mostovi povezuju gornju razinu s prostorom za igralište. Na zapadu, zgrada je okrenuta izravno prema središnjoj ulici kampusa.

Ovaj jednostavan izgled minimizira potrebu za cirkulacijom unutar zgrade, s dizajnom usredotočenim na putovanje u učionice i promjene u atmosferi i pogledima kako djeca napreduju kroz školu.

Image

Waldorf-Steiner škole poput El Tiller usredotočene su na poticanje dječje kreativnosti i mašte, a ograničavaju količinu testiranja i ispita.

"Ne postoje unutarnji hodnici, a pristup učionici slijedi postupan vanjski prostorni slijed: rambla, dvorište, trijem, prijemna dvorana, a zatim učionica", objasnili su arhitektonsku skupinu.