Arhitektura

Luigi Rosselli Architects dodaje vijugavo stubište Sydneyevoj vili Peppertree

Luigi Rosselli Architects dodaje vijugavo stubište Sydneyevoj vili Peppertree
Anonim
Image

Luigi Rosselli Architects dodaje vijugavo stubište Sydneyevoj vili Peppertree

Dramatično vijugavo stubište i prostrani zimski vrt neke su od upečatljivih karakteristika koje su Luigi Rosselli Architects dodali ovom domu u Sydneyu 1920-ih.

Kuća se nalazi u bogatom kvartu Bellevue Hillsa u Sydneyu i dobila je ime po stablu paprike starog 100 godina koja se pruža preko njegova krova.

Izvorno izgrađena 1920-ih, Vila Peppertree nekada se sastojala od niza mračnih životnih prostora i imala je nespretno stubište zbog čega njeni vlasnici nerado provode vrijeme na prvom katu.

Luigi Rosselli Architects, koji se nalazi u blizini u predgrađu Surrey Hills, dobio je zadatak stvoriti bolju cirkulaciju između soba i usmjeriti pogled vani prema zelenom vrtu - bez ugrožavanja povijesnih značajki kuće.

"Dvadeseta su bila podijeljena između neoklasicizma i modernizma, poput Picassovih slika. Željeli smo da postoji ta napetost između dva očita u modernim dodacima i tradicionalnim materijalima [kuće], " praksa je rekla za Dezeen.

Tri kata kuće sada su povezana dramatičnim vijugavim stubištem koje se proteže do nove potkrovne sobe. Na nekoliko točaka njegova pješčano-bež balustrada odvaja se od bočnih zidova, formirajući ono što praksa opisuje kao "viseću skulpturalnu vrpcu".

"[Morali smo) skakati gore i dolje na gazištima kako bismo uvjerili i klijenta i graditelja u njegovu snagu i stabilnost prije nego što su pristali ukloniti privremene potporne rekvizite", dodala je praksa.

Image

Konzervatorij s glaziranim zidovima uokviren crnim okvirom stvoren je u razini tla, odjeven zaobljenom kožnom kaučom, komadićem mjedenog stola za kavu i nekoliko tropskih biljaka u saksiji.

Roletne od sunca na cijelu visinu mogu se prevući preko koje se zaključavaju pogledi na vrt i kako bi se stanovnicima pružio osjećaj privatnosti.

Luigi Rosselli Architects radili su zajedno sa studijom interijera za dizajn Romaine Alwill kako bi razvili izgled ostatka kuće, odlučivši primijeniti "bujnu i taktilnu" paletu materijala.

Kuhinja sadrži stolariju od tamnog drva i sjajni mramorni mlaz, dok su na jednom od kupaonskih podova nanešene dječije ružičaste keramičke pločice u obliku patuljaka.

Vrata i prozori skromnih veličina zamijenjeni su velikim staklenim pločama, donoseći obilje prirodne svjetlosti.

To se najbolje vidi u glavnoj spavaćoj sobi, gdje se staklene ploče povlače natrag i otkrivaju prostrani en-apartman u čijem je središtu samostalna kupka.

Praksa je također preradila garažu kuće i stvorila bazen u stražnjem vrtu.

Image

Iako je Bellevue Hill uglavnom isprekidan vilama na kojima žive neki ugledni australski milijunaši, dizajner interijera Dominic Kuneman još je 2016. godine obnovio mikro-stan u susjedstvu.

Prostor od 35 četvornih metara upotpunio je jednostavnim zidovima od bijelog i hrastovog drveta, nadahnutim minimalističkim butičnim hotelima viđenim oko Los Angelesa.