Arhitektura

Studio BAM! u londonskom vrtu gradi ogljenu drvenu kuću obloženu drvom

Studio BAM! u londonskom vrtu gradi ogljenu drvenu kuću obloženu drvom
Anonim
Image Fotografiju napisao Niki Borowiecki

Studio BAM! gradi lopticu Infill u londonskom vrtu

Arhitektonska praksa Studio BAM! je u vrtu viktorijanske kuće s završetkom terase u Londonu izgradio mršavu kuću odjevenu ugljenisanim cedrom.

Infill House je sagrađen na zemljištu uz postojeću kuću koja se širi od sedam metara u stražnjem dijelu kuće do samo dva metra sprijeda.

Studio BAM! osmislio je plan samostalne dvospratne kuće da slijedi neobičan oblik vrta.

Iako originalne i nove kuće stoje jedna pored druge, arhitekti su stvorili zasebno imanje s tvrtkom Infill House.

Image Fotografiju napisao Niki Borowiecki

Njegov zasebni ulaz vodi do duge, tanke lođe koja se završava u velikom dnevnom, blagovaonom i kuhinjskom dijelu s pogledom na vrt.

Svijetli, otvoreni životni prostori raspoređeni su oko središnjeg, trokutastog dvorišta i usmjereni prema vrtu.

Image

Više privatnih prostora, poput spavaće sobe, kupaonice i ostave, sjedi uz zid postojećeg doma, osvijetljen s jedne strane dvorišta.

"Kako klijentica tijekom razvoja dizajna nije bila sigurna u kojoj će kući na kraju živjeti, novu smo kuću osmislili kao vrlo privatnu", Studio BAM! suosnivač Tom Borowiecki rekao je za Dezeen.

"Stražnja visina orijentirana je od postojećeg imanja i dalje u vrt, tako da stanari obje kuće imaju osjećaj odvojenosti od susjeda."

Fotografiju napisao Niki Borowiecki

Izvana, gornji kat tvrtke Infill Houses izvire iz korita terase od opeke, a do njegovog ulaza ulazi se malom stazom zatvorenom niskim, graničnim zidom stafordshireske plave opeke.

"Namjera nam je bila da oponašamo oblik susjedne terase, ali da se materijalno razlikujemo", rekao je Borowiecki.

"Naša visina parapeta, fenestracija i oblik modula na prvom katu izvedeni su iz susjedne kuće."

Unutarnje se obojena smreka i brezova šperploča upotrebljavaju za stvaranje svijetlih i mirnih životnih prostora, a servisni elementi kao što su kabliranje i ventilacijski kanali su širom izloženi.

"Ideja je bila dizajnirati čitljivu zgradu koja bi okupatorima omogućila razumijevanje procesa koji se odvijaju oko njih", objasnio je Borowiecki.

Malo stubište vodi do prostora na prvom katu koji se nalazi u prednjem dijelu kuće i sadrži dodatnu spavaću sobu i kupaonicu.

Peamhamski studio BAM! osnovali su 2015. Tom Borowiecki i Rocky Marchant.

Suvremeniji dodaci londonskim kućama uključuju proširenje crne kutije MATA Architects s ​​mehaničkim prozorskim kapcima i nastavak Archmongers „Stego“ s valovitim metalnim krovnim pločama.