Arhitektura

Matt Gibson Writer's Shed je vrtni studio iz Melbourna prekriven bršljanom

Matt Gibson Writer's Shed je vrtni studio iz Melbourna prekriven bršljanom
Anonim
Image

Writer's Shed je maleni vrtni studio u Melbourneu prekriven bršljanom

Ivy stvara zelenu kamuflažu preko zidova ovog vrtnog studija, koji je dizajnirao Melbourneov arhitekt Matt Gibson za pisca sa sjedištem u gradu.

Writer's Shed smješten je u kutu vrta u kući pisca, na predgrađu Melbournea, jugoistočno. Zauzimajući samo 10 četvornih metara, mala zgrada nudi svom vlasniku ugodan radni prostor s pogledom.

Image

Gibson je surađivao s dizajnerom krajobraza Benom Scottom na dizajniranju sheme sadnje zgrade. Cilj je bio da se građevina osjeća kao dio vrta.

Odabrali su bostonski bršljan, brzorastući, ali nenametljivi penjač kako bi uspio cijelim zidom. Ova biljka prirodno hladi zgradu, pomažući pasivno hladiti njenu unutrašnjost u vrućim danima.

"Maskirajući se među vrtnim krajolikom i graničnim ogradama, lođa je jedno s krajolikom - živi dio vrta, a ne nametanje njemu", objasnio je Gibson u opisu projekta.

Studio ima jednostavan, pravokutni plan s jednim uglom odrezanim. Stol omota ovaj kutak, kao i susjedni zid, kako bi se stvorila prostrana radna površina unutar ateljea.

Image

Veliki prozor pruža širok pogled na vrt i kuću, dok svjetlosni krov nad glavom donosi obilje prirodne svjetlosti.

"Sjedeći unutra za radnim stolom, postoji određeni užitak u bunkerima dolje da biste pogledali vrt i kuću izvan", rekao je Gibson.

Image

Arhitekt opisuje gradnju kao "prilično jednostavno, niskotehnološko rješenje, skromne cijene i skromno izgrađeno rješenje".

Ispod bršljana nalazi se „mokro odijelo“ Butynola, membrane od sintetičke gume koja je vodootporna i prirodno izolirajuća.

Šperploča pruža unutarnje zidove, podove i stropove, kao i namještaj, dajući unutrašnjosti jedinstven izgled. Pored stola je korišten i za izradu dviju police na kojoj klijent može spremiti obilje knjiga i datoteka.

Izabrana je šperploča od borovog obruča, dobivena iz održivog nasada, kako bi se zgrada učinila ekološki prihvatljivijom.

Zgrada ima dva ulaza: staklena vrata koja ih spajaju s vrtom i zrcalna vrata koja izlaze na prolaz iza, što omogućuje jednostavan pristup posjetiteljima i dostava.

Gibson je dovršio nekoliko stambenih projekata u Melbourneu, uključujući dogradnju kuće uokvirenu metalnom mrežastom zavjesom i rezidenciju sastavljenu od pocinkovanih kutija.

Budući da sve više i više ljudi odlučuje raditi kod kuće, a ne iz ureda, on vidi Writer's Shed kao model za to kako jednostavne, udobne radne prostore mogu lako ubaciti u rezidencije.

"Kako se načini na koji radimo i živimo nastavljaju prilagođavati i mijenjati u našem okruženju i tehnologiji, tradicionalni pojmovi su izazvani i pojavljuju se nove mogućnosti", rekao je.

"Antidot je često potreban za uravnoteženje prekomjernih, prenapuhanih i stalno dodirljivih radnih mjesta na kojima provodimo velik dio našeg modernog života", nastavio je.

"Kao odvojen i fleksibilan radni prostor, Writer's Shed pruža intimni privatni prostor za obnavljanje, promišljanje i ponovno punjenje mašte."