Arhitektura

Vector-I Architects naglašava porast razine mora s vidikovcima u Nacionalnom parku Lauwersmeer

Vector-I Architects naglašava porast razine mora s vidikovcima u Nacionalnom parku Lauwersmeer
Anonim
Image

Vector-I Architects ugrađuje par vidikovca na nizozemski nasip kako bi istaknuo porast razine mora

Ode to Manmade Land par je vidikovca koje su dizajnirali Vector-I Architects na umjetnom nasipu u Nacionalnom parku Lauwersmeer, u Nizozemskoj.

Stvorene u suradnji s lokalnim umjetnikom Lambertom Kampsom, dvije su strukture dizajnirane za pružanje pogleda na umjetni krajolik i „pružanje novih perspektiva na porastu razine mora“.

Nazvani nasip za gledanje i periskop, platforme za gledanje izgrađene su na obalnoj stazi u Lauwersoogu na sjeveroistoku Nizozemske, na umjetnom nasipu.

S gledištima, Ben van der Meer, osnivač Vector-I arhitekata sa sjedištem u Groningenu, nada se da će privući pozornost na porast razine mora i činjenicu da će se mnogi nizozemski nasipi možda morati povećati u skoroj visini budućnost.

Image

"Podizanje nasipa ozbiljna je stvar s kojom se Nizozemska suočava", rekao je Van der Meer za Dezeen.

"Moramo zaštititi zemlju koja se nalazi ispod razine mora. Instalacije vizualno rješavaju to pitanje."

Image

Izvorni nasip izgrađen je za zatvaranje Lauwerskog mora 1960-ih godina nakon niza poplava početkom 1950-ih.

Nasip za promatranje je zemaljska kula dugačka 100 metara koja je stvorena kao produžetak nasipa između luke Lauwersoog na Waddenskom moru i marine u zatvorenom Lauwersovom moru.

Zemljani klin u obliku klina završava se drvenim stubištem visokim sedam metara koje djeluje kao vidikovac na prirodna i zatvorena vodna tijela.

Image

Povećanjem visine nasipa Van der Meer želi pokazati i ono što će možda trebati izgraditi u budućnosti, kao i pozvati se na povijest toga područja koje je zahvatilo mnogo ljudi.

"Kad se nalazite na platformi za gledanje, na zemlji stečenoj čovjekom, nadvladavajući silu oceana i previdivši i beskrajno more na sjevernoj strani, i uokvireno umjetno jezero na južnoj strani", rekao je.

"Također se nalazite na pograničnom kopnu i osjećate sigurnu udaljenost do vode i vezu s njom."

Image

Druga instalacija, Periskop, je drvena konstrukcija koja je prekrivena nizom ogledala i periskopom na otvorenom.

Posjetitelji tog područja mogu pomoću ovih periskopa pregledati okolni umjetni krajolik.

Van der Meer nada se da će instalacije natjerati ljude da razmišljaju o porastu razine mora i izvući ih iz svojih zona udobnosti.

"U sigurnim situacijama ljudi uzimaju strukture zdravo za gotovo i osjećaju se ugodno samo bivajući, ne razmišljajući o opasnostima s kojima se suočavamo", rekao je. "Koristimo umjetnost i arhitekturu da iznenadimo ljude mijenjajući redovite u nešto neregularno."

Van der Meer nije jedini dizajner koji razmatra implikacije promjene razine mora. Početkom ovog tjedna Squint \ Opera ponovno je izdao niz špekulativnih vizualizacija koje prikazuju London 2090. godine, dok je Kraljevski institut britanskih arhitekata proglasio stanje klimatske krize.