Anonim
Image

Foster + Partneri dodaju divovski "plutajući paviljon" vrhu Muzeja likovnih umjetnosti Bilbao

Foster + Partners otkrio je svoje planove za dodavanje velikog nadgradnog krovnog nastavka Muzeju likovnih umjetnosti Bilbao, u sklopu njegove obnove ustanove na sjeveru Španjolske.

Dodatak zgradi namijenjen je poboljšanju "jedinstvenog identiteta" institucije, a sadržavat će kombinaciju galerijskih prostora i javnih platformi za gledanje.

Bit će dio šireg remonta muzeja Foster + Partners s lokalnim studijem LMU Arkitektura, koji će također vidjeti restauraciju nekoliko originalnih elemenata građevine koja je sagrađena 1945. godine.

Image

"Oduševljeni smo što imamo priliku stvoriti novo novo proširenje i preraditi muzej likovnih umjetnosti u Bilbau", rekao je Norman Foster, osnivač Foster + Partnersa.

"Naš će dizajn vratiti postojeću zgradu sredinom dvadesetog stoljeća i postaviti u izvorni sjaj, stvoriti novi javno dostupan atrijski prostor i dodati velike nove galerije suvremene umjetnosti u plutajući paviljon."

Foster + Partneri i LMU Arkitektura dizajn je pobjednički natječaj na natječaju koji je pozvao studije iz cijelog svijeta da "napišu novo poglavlje u životu institucije".

Prijedlog je izabran iz pet ostalih unosa u užem izboru BIG-a, Snøhetta, SANAA-e, Nieto Sobejano Arquitectos-a i Rafaela Monea, a obilježit će treću glavnu obnovu muzeja, nakon proširenja 1970. i još jedne 2001. godine na kojoj je radila i LMU Arkitektura.

Obnova Muzeja likovnih umjetnosti Bilbao zamišljena je radi vraćanja izvorne fasade i unutarnje konfiguracije te bi "zgrada 1945. godine postala primarni protagonist". Nastavak za krov poput paviljona osigurat će 2 000 četvornih metara fleksibilnog galerijskog prostora iznad njega.

Image

Proširenje, potpomognuto vitkim stupovima, počivat će na vrhu zidane zgrade od 1945. godine i njegovom 1970. produžetku straga, nadvisujući Plaza Arriaga koja ih razdvaja.

Ova će se platou obložiti staklom kako bi se susreo s nadvojem produžetka, formirajući novo zatvoreno predvorje koje će postati srce muzeja. Nada se da će to poboljšati propusnost zgrada.

Nakon što bude dovršen, predvorje će biti osvijetljeno divovskim cilindričnim svjetlosnim prozorskim prozorima koji probija produžetak, a koji će pružiti i pogled u nove prostore galerije.