Arhitektura

Witherford Watson Mann gradi Nevill Holt Opera u starom stabilnom bloku

Witherford Watson Mann gradi Nevill Holt Opera u starom stabilnom bloku
Anonim
Image

Witherford Watson Mann gradi "neortodoksno" operno kazalište unutar starog stabilnog bloka

Witherford Watson Mann preuredio je bivši stabilni blok u Leicestershireu kako bi stvorio seosko kazalište Nevill Holt Opera, koje je u uži izbor za ovogodišnju Stirlingovu nagradu.

Smještena na popisanom imanju u engleskom zaseoku Nevill Holt, zgrada želi odjeknuti "zamišljenim prostorom opere" izazivajući tipičnu estetiku kazališta.

Kazalište Witherford Watson Mann izgrađeno je izravno u okviru nekadašnjeg stabilnog dvorišta koje je sa četiri strane okruženo stajom. Ove su zgrade zadržane i napunjene grubim, teksturiranim unutrašnjostima doimajući nekadašnjoj uporabi.

Image

"Izazov ovog projekta za nas bio je što je moguće nekoliko konvencionalnih konfiguracija kazališta - ali i to je bio upravo njegov šarm", objasnio je arhitektonski studio.

"Svako dodavanje ili prilagođavanje moralo je suditi o njegovim zaslugama, raditi u odnosu na zidove od gvozdenih kamena i vrata i prozore koji ih papreni: savijanje tih ograničenja dalo je smjer mnogim preciznim presudama koje čine kazalište."

Image

S obzirom na stroga ograničenja postojeće građevine, Witherford Watson Mann udvostručio je veličinu stabilnog bloka dodavanjem novog čeličnog i drvenog krova i rezanjem u zemlju kako bi stvorio jame za staje i orkestar.

Time je stvoren prostor za umetanje tradicionalnog opernog balkona u obliku potkove iznad teatra.

Image

Izgrađena na vitkim čeličnim stupovima u obliku križa, zakrivljenost balkona dizajnirana je tako da pomogne akustikama kazališta odražavajući glasove pjevača u cijeloj sobi.

Također je postavljen daleko od kamenih zidova kako bi stvorio osjećaj da lebdi unutar prostora, osiguravajući da su zidovi i krov vidljivi po cijelom.

Kako bi poboljšao osjećaj otvorenosti u operi Nevill Holt, Witherford Watson Mann također je konstruirao lučnu strukturu uokvirujući pozornicu, nazvanu proscenium, sa svjetlosnim drvenim pločama koje se mogu okretati i savijati natrag.

Namjera je stvoriti osjećaj da sobu "dijele izvođači i publika, a ne razdvajanje među njima".

Image

Međutim, uprkos svom prostranom osjećaju, Witherford Watson Mann nije bio u stanju ugraditi konvencionalne kazališne strukture poput tornjeva i foajea s velikim stubištem.

Umjesto toga, posjetitelji su dovedeni u zidane vrtove imanja prije nastupa.

Image

Pojedinosti završne obrade u Nevill Holt Operi uključuju novu betonsku šetnicu u podnožju zidova, koja je lijevana drvenim pločama kako bi se stvorio estetski izgled "hrapav i stabilan".

U međuvremenu, pješčane i bijeljene daske od jele obložene su stropom i balkonskim zidovima, što je u kontrastu s tamno obojenim kestenom postavljeno po podovima i balkonskim frontovima.

Sve se ove ploče razlikuju u veličini, što je Witherford Watson Mann dizajnirao za poboljšanje kvalitete akustike i apsorbira, reflektira ili prenosi zvuk.

Tijekom dana ti su materijali osvijetljeni velikim središnjim svjetlosnim prozorskim prozorima koji probijaju strop, a posjetiteljima služe kao podsjetnik "da je to još uvijek dvorište, iako više nije stabilno dvorište".

Međutim, za predstave je pokriven zatamnjenim sjenilom tako da materijali blede u pozadinu kako se pale svjetla pozornice i soba zamračuje.

Witherford Watson Mann londonski je arhitektonski studio koji su 2002. osnovali Stephen Witherford, Christopher Watson i William Mann. Nevill Holt Opera drugi je studijski projekt koji je ušao u uži izbor za Stirlingovu nagradu, nakon Astley Castlea koji je osvojio nagradu 2013. godine.

Ostali projekti koji su ušli u uži izbor za ovogodišnju Stirlingovu nagradu uključuju Grimshaw's London Bridge Station, centar za posjetitelje arhitekata Feilden Fowles Architects u Yorkshire Sculpture Park i destileriju Macallan od Rogers Stirk Harbour + Partners.