Arhitektura

Bijele betonske kapke ispred zgrade sveučilišta u Brazilu

Bijele betonske kapke ispred zgrade sveučilišta u Brazilu
Anonim
Image

Bijele betonske kapke ispred zgrade sveučilišta u Brazilu

Pokrivena ulica prolazi kroz ovu novu zgradu sveučilišnog kampusa u sjevernom Brazilu koju su osmislili Rede Arquitetos, Croquis Projetos i Neudson Braga, pružajući zasjenjeno i lagano područje studentima za druženje između nastave.

Zgrada proširuje kampus Universidade Federal do Ceará (UFC) u brazilskom gradu Crateús s učionicama, laboratorijama, uredima i fleksibilnim prostorima. To je druga struktura izgrađena na novom kampusu i dio je veće razvojne sheme za UFC.

Tri arhitektonska studija surađivala su na izradi. Tim je sačinjavao arhitekt Neudson Braga, s tvrtkama Rede Arquitectos i Custodio Santos Arquitetura, ranije poznatim kao Croquis Projectos.

Mnogi su aspekti dizajna bili vođeni suhom klimom regije. Tim je koristio nekoliko strategija kako bi se zgrada održala hladnom, uključujući korištenje bijelog betona za vanjsku površinu, velikih okretnih potplata na pročelju i pregledavanje određenih područja betonskim betonskim blokovima za poboljšanje protoka zraka.

Image

Središnja kralježnica koja seže kroz zgradu pomaže studentima, nastavnicima i osoblju da se kreću bez potrebe za izlaskom. Prostor bez stupaca postignut je laganim čeličnim rešetkama rasponima između svake polovine zgrade.

"Struktura krila je od armiranog betona i čelika u oblogu središnje praznine i modula suživota, a da stupovi ne ometaju unutrašnju rutu", rekao je tim u opisu projekta.

Konceptualno su arhitekti povezali dva "obrazovna sveska" s prostorom za okupljanje među njima. Dva bloka tvore oblik pseće noge koji sadrži blokove učionice organizirane duž dva niza paralelnih hodnika koji se presijecaju pod nepravilnim kutom.

Mjesto susreta ovih svezaka je prostor dvostruke visine, ovdje su smješteni studentski sadržaji poput kafeterije i tiskare, uz natkriveni prostor za okupljanje. Prema dizajnerskom timu, ovo se područje "okreće s vanjske strane zgrade, s programom bez definirane uporabe".

Otvorena stubišta vode do gornje razine, gdje cirkularni mezzanini i mostovi pružaju pristup više učionica i ureda.

Učionice i drugi programski prostori koji se izvode postavljeni su s ruba zgrade kako bi se izbjeglo blještavilo i pregrijavanje u interijeru. Betonske sjene dvostruke visine postavljene pod različitim kutovima tvore fasadu i kriju mehaničku opremu zgrade.

U područjima koja imaju prozore izravno na otvoreni prostor, arhitekti su ograničavali veličinu otvora, stvarajući male probušene otvore, umjesto da koriste velike staklene prostore.

Bijeli beton, primarni materijal zgrade, ostavljen je u većini prostora. Jednostavan i funkcionalan namještaj dostupan je u cijeloj zgradi, uz sadnice i male vrtove koji pružaju vegetaciju čak i u zatvorenom prostoru.

Image

Ostali nedavno završeni obrazovni sadržaji uključuju novi kampus u gradu Aguascalientes koji studentima pruža fleksibilne prostore u bujnom dvorištu unutar zgrade. Arhitekt Daniel Delgoffe također je dovršio novu zgradu za cirkusku školu u Belgiji, predviđajući prostore za akrobatsku praksu u obnovljenoj kotlovnici.