Arhitektura

El Sindicato gradi maleni Casa Parásito na krovu u Ekvadoru

El Sindicato gradi maleni Casa Parásito na krovu u Ekvadoru
Anonim
Image

El Sindicato gradi maleni Casa Parásito na krovu u Ekvadoru

Ekvadorski studio El Sindicato Arquitectura izgradio je parazitsku strukturu veličine 12 četvornih metara na vrhu zgrade u Quitu.

Casa Parásito, što u prijevodu znači kuća parazita, zauzima mali prostor na krovu postojeće zgrade koja se nalazi u četvrti San Juan, glavnog grada Ekvadora.

Image

Kuća koja se preko čeličnih temelja pričvršćuje na ploču postojeće konstrukcije, sadrži kupaonicu, kuhinju, krevet, ostavu i prostor za jelo, rad i druženje, a sve unutar svog otiska veličine 12 četvornih metara.

Kao i mnoga druga parazitska prebivališta, ona se za podršku ili usluge oslanja na zgradu domaćina.

"Casa Parásito minimalan je dizajnerski objekt, usmjeren na rješavanje osnovnih potreba stanovanja za osobu ili mladi bračni par", rekao je El Sindicato Arquitectura u opisu projekta.

Studio je odabrao drvenu konstrukciju u obliku okvira koja omogućuje otvoreni prostor iznutra kako bi se maksimalno iskoristio ograničeno područje. "Njegov koncept dolazi od traženja optimalnog prostora za život prema aktivnosti koju obavljamo", dodala je.

U prizemlju je predviđen pravokutni otvoreni prostor za razne aktivnosti, s dodatnim funkcijama kao što su kuhinjski stolić, kupaonica, krevet, spremište i radni stol raspoređeni po rubovima. Krevet je smješten na uzdignutoj platformi, popunjava potkrovlje u potkrovlju.

"Utilitarni prostori, susjedni pravokutnoj jezgri, nalaze se unutar trokuta i romboida", nastavio je studio. "Ove geometrije, osim što sadrže vlastitu aktivnost, nude stabilnost cijeloj strukturi."

Veliki trokutasti prozor ispunjava sjevernu fasadu, dopuštajući unutra mnogo prirodne svjetlosti i poglede na okolni grad, kao i na vulkane Cotacachi, Imbabura, Mojanda i Cayambe.

Međusobno staklo je u međuvremenu na južnom pročelju kako bi ponudilo osvjetljenje i ventilaciju, zadržavajući pritom privatnost stanovnika od susjeda. Istočna i zapadna strana, koja tijekom cijele godine dobivaju izravnu sunčevu svjetlost, zamotani su u čelične ploče kako bi blokirali izravnu sunčevu svjetlost.

Iznutra, zidovi i podovi obloženi su orijentiranom strunom pločom (OSB). Studio je ostavio 12 centimetara razmak između drvene obloge i metalne konstrukcije, koja je napunjena kokosovim vlaknima kao izolacijskim materijalom.

Namještaj se drži jednostavno i rijetko, uključujući drveni stol za razvlačenje i mali stol za ručavanje i stolice.

El Sindicato Arquitectura namjerava Casa Parásito dati primjer za budući razvoj.

"Iako je projekt moguće graditi u urbanim ili ruralnim parcelama bez postojećih građevina, u idealnom slučaju njegova izgradnja trebala bi se odvijati na neiskorišćenim krovovima gradskih građevina koje su strukturno ispravne", rekao je tim.

"Zgrade u kojima se može spojiti na postojeće vodovodne, otpadne i električne mreže", dodaje se. "Na ovaj način možemo doprinijeti zgušnjavanju grada s vrlo malog obima, uz minimalna ekonomska ulaganja i korištenje resursa, kao i doprinoseći očuvanju arhitektonskog nasljeđa."

Projekt slijedi niz drugih parazitskih struktura s primjerima, uključujući eksperimentalno kućište za beskućnike i kućicu u obliku kuće smještenu uz bok hotela.