Arhitektura

Archismith stvara tajni vrt u okviru Staklene tvrđave

Archismith stvara tajni vrt u okviru Staklene tvrđave
Anonim
Image

Archismith stvara tajni vrt u okviru Staklene tvrđave

Bangkok arhitektonski studio Archismith sagradio je vrt ograđen od 20.000 staklenih opeka kao dio prodajnog ureda za stambenu izgradnju u Bangkoku na Tajlandu.

Nazvana Stakla tvrđava, prodajna galerija uvršten je u Dezeen Awards 2019 u kategoriji poslovne zgrade.

Archismith je osmislio prostor koji će biti u velikoj mjeri isključen sa stranice, jer se u blizini nalazi prodajna galerija suparničkog programera.

Glavna zgrada je postavljena natrag od ulice, izbočen je blok sagrađen od staklene opeke koji djeluje kao ulazni paviljon i zatvara vrt.

"Zidovi visoki osam metara uklanjali su zagađenje poput prometne buke i neurednog krajolika konstrukcije MRT linije ispred, tako da se unutar zgrade može stvoriti spokojna atmosfera", rekao je Jirawit Yamkleeb, suosnivač tvrtke Archismith.

"Da bi se smanjio klaustrofobični osjećaj prostora, stakleni blok odabran je kao glavni materijal jer služi svrsi i prirodna svjetlost se još može probiti", rekao je Dezeenu.

Unutar zidova od staklene opeke - koji su naslonjeni na čelični okvir - nalazi se tajni vrt s drvećem zasađenim s obje strane središnje staze. Uređen je sustav za vlaženje vode koji pomaže u kontroli temperature u vrtu u vrućim danima.

Prema riječima arhitekte, ovaj prostor trebao bi predstavljati veliki vrt koji će biti izgrađen kao dio razvoja stana.

"U glavnom se nalazi veliki vrt, tako da je vrt u prodajnoj galeriji stvoren kako bi pokazao osjećaj" življenja s prirodom ", rekao je Yamkleeb.

Zidovi od staklene cigle nastavljaju se unutar glavne zgrade u kojoj se nalazi prostor za sjedenje.

Pored ovog prostora ispunjenog svjetlom je soba koja sadrži modele razvoja, koja vodi u dva izložbena stana i urede za prodajne osobe.

Image

Za stvaranje Staklene tvrđave potrošeno je 20 000 staklenih opeka. Svaka od korištenih pravokutnih opeka ima rubove koji se protežu kako bi djelomično prikrili fugiranje. Ovaj detalj smanjio je vidljivo fugiranje sa standardnih 10 milimetara na dva milimetra.

"Ovaj detalj važan je za estetiku projekta jer pomaže u stvaranju kontinuiranijeg izgleda staklene fasade", dodala je Yamkleeb.

Iako je prodajni ured izgrađen na iznajmljenom zemljištu, postoji dogovor da će se struktura od staklene opeke zadržati nakon vraćanja zemljišta.

"Nismo sigurni u budući program zgrade zgrada, ali stan bi se mogao koristiti kao kafić s lijepim vrtom ili Airbnb jer su već na raspolaganju dvije sobe s pripadajućim kupaonicama. Buduća MRT stanica vrlo je blizu, pa ovo ima velike mogućnosti ", objasnio je Yamkleeb.

Image

Staklena tvrđava jedan je od 267 arhitektonskih projekata koji su uvršteni u Dezeen nagrade 2019. Ostali projekti na listi favorita uključuju pastelno-ružičastu crkvenu dvoranu i kuću na Velikom kineskom zidu.