Arhitektura

Hayri Atak arhitektonski dizajn studio predlaže konzolni stakleni bazen iznad norveškog fjorda

Hayri Atak arhitektonski dizajn studio predlaže konzolni stakleni bazen iznad norveškog fjorda
Anonim
Image

Hayri Atak arhitektonski dizajn studio predlaže konzolni stakleni bazen iznad norveškog fjorda

Hayri Atak arhitektonski dizajn studio dizajnirao je koncept za boutique hotel unutar ruba litice u Norveškoj koji uključuje konzolni stakleni bazen.

Istanbulska praksa arhitektonskog dizajna Hayri Atak predložila je gradnju hotela na mjestu visokom 600 metara na Preikestolenu - strmoj litici i popularnom turističkom mjestu na zapadu Norveške koji nadvisuje fjord Lysefjorden.

Namjera je ponovno stvoriti uzbuđenje odlaska na pješačke staze oko litice i uhvatiti osjećaj "življenja na i preko ruba".

Image

"Preikestolen mi je tijekom godina bio jedno od najuzbudljivijih mjesta. Jednog dana prijateljica mi je poslala fotografije 'stijene' koju je snimila tijekom putovanja u Norvešku", objasnila je osnivačica studija Hayri Atak.

"Iako nisam bila tamo, iskusila sam adrenalin da sam na rubu. Tada sam sanjala da živim i dalje od ivice. Jednostavno, samo sam željela da to iskustvo prenesem preko ruba i ideja da me to iskustvo inspirira, "rekao je Dezeenu.

Vizualizacije Hayri Atak arhitektonskog dizajna Studio zamišljaju ulaz u hotel na vrhu litice, koja ima prirodno ravnu površinu. To bi se također udvostručilo kao divovska platforma za javni pregled.

Gosti bi se zatim vodili dolje u hotel gdje je studio predložio devet apartmana za goste i zajednički dnevni boravak, koji su svi ugrađeni u stijenu.

Sobe su raspoređene na tri kata i izlaze na zajednički balkon koji izvire s ruba nudeći neprekinuti pogled na fjord i okolne planine.

Image

Ispod dnevnog boravka ima zajednički balkon koji se pruža dalje od onih koji pripadaju spavaćim sobama za goste i ima ogromni otvoreni bazen.

Dizajnirani za „avanturističnije posjetitelje“, dugi, uski konzolni bazeni nesigurno izlaze s ruba balkona i izrađeni su u potpunosti od stakla kako bi uronili plivačima u krajolik i čistu kap ispod.

"Mislim da je to jednako plivanju u okruženju bez gravitacije. Bazen je u početku bio jedan i jedini dizajnerski element projekta", dodao je Atak.

"Hotel se može smatrati dijelom ili produžetkom litice. Mislila sam da je doživljaj izvan ruba mnogo uzbudljiviji u bazenu, a ne na balkonu".

Compass Pools nedavno je također predložio dramatični koncept bazena za plivanje pod nazivom Infinity London. Zamišljen na tornju u Londonu, postao bi prvi svjetski bazen za beskonačnost od 360 stupnjeva i njemu bi se moglo pristupiti kroz vrata u stilu podmornice.