Arhitektura

SERA proširuje Portland Playhouse sa zgradom od stakla i ugljena

SERA proširuje Portland Playhouse sa zgradom od stakla i ugljena
Anonim
Image

SERA proširuje Portland Playhouse sa zgradom umotanom u staklo i ugljeno drvo

Američki studio SERA Architects preuredio je 115-godišnju crkvenu zgradu i stvorio suvremeni dodatak za izgradnju neprofitne kazališne kompanije u Oregonu.

Od 2008. godine, Portland Playhouse djeluje u nekoć praznoj crkvi u gradskom kvartu King. U ranim danima, grupa se družila s kaučem za sjedenje i drugim rješenjima za promjenu smjena.

Image

Gradsko vijeće je 2011. odlučilo da se crkva ne može koristiti kao kazalište, zaustavivši tamošnje predstave. Uslijedili su pregovori i grad je na kraju dao posebnu uporabnu dozvolu za zgradu.

Grupa izvođačkih umjetnosti ne samo da je nastavila s radom, već je započela i projekt poboljšanja objekta veličine 604 četvornih metara (604 četvornih metara).

Image

"Sa sigurnim domom u ruci, Playhouse je preuzeo plan za pretvaranje zastarjele zgrade u potpuno posvećeno kazalište", rekao je lokalni studio SERA Architects, koji je radio na projektu uz znatno smanjenu naknadu.

Radeći na probono osnovi, arhitekti su surađivali s neprofitnom organizacijom kako bi odredili programske potrebe, estetske sklonosti i strategije rasta.

Image

Smislili su shemu kojom se traži preuređivanje crkvene zgrade i izgradnja malog proširenja za probe, sastanke u zajednici i izradu skupova. Tim je također dizajnirao vanjsku komponentu za buduću fazu.

Dodatak veličine 1500 četvornih metara (139 četvornih metara) pruža kazališnoj družini suvremeno lice. Zastakljeni zid definira prednju visinu, pružajući pogled u prozračnu višenamjensku sobu i zahvaćajući zgradu sa susjedstvom.

Klizna staklena vrata omogućuju da se unutrašnjost prelije u vanjsko dvorište - trenutak koji pomaže „simbolički ojačati veze sa zajednicom“.

Ostale fasade zamotane su u arišino drvo koje je ugljeno koristeći shou sugi ban, drevnu japansku tehniku. Spoj od tamnog drveta je u kontrastu s vanjskim svjetlosnim tonom crkve.

"Zgrada stvara yin-yang dijalog između bijelo obojene crkve, dok svijetli volumen unutrašnjosti služi kao dobrodošlo okruženje za probe i sastanke u zajednici", rekao je studio.

Unutar nove strukture, minimalistički dizajn pomogao je sniziti troškove uz istovremeno zadovoljavanje funkcionalnih potreba i osiguravanje udobnosti. Elementi dizajna niske tehnologije i pasivne konstrukcije, poput krovnih prozora, pomažu u smanjenju potrošnje energije i korisnih računa.

Image

Pored dodatka je crkva, koja datira iz 1904. Vanjski zidovi prepravljeni su, a krov zamijenjen.

Velike promjene dogodile su se u zatvorenim prostorima, gdje su se otvorili prostori poput vojeva koji stvaraju bolji protok kroz povijesnu zgradu. Ugrađeni su i novi sustavi grijanja, hlađenja i električnog grijanja.

Image

Javni lobi dobio je novu blagajnu, prostor za koncesiju i kupaonice neutralne po spolu. Kazalište koje broji do 90 ljudi dizajnirano je kao visoko fleksibilno.

"Prostor primarne izvedbe dizajniran je kao crno kazalište, omogućavajući umjetnicima da konfiguriraju pozornicu i sjedala po želji", rekao je tim. "Stražnja polovica zgrade sadrži atelje za gradnju seta."

Image

Zgrada sadrži podrum, koji je ranije bio mračan i nedovoljno iskorišten. Sada se nalaze svlačionice, zelena soba, kuhinja, dnevni boravak i kancelarijski čvorovi. Visoki prozori, zvani relites, omogućuju prirodnom svjetlu da kruži podzemnim prostorom.

Ostala mjesta izvedbenih umjetnosti u SAD-u uključuju Nebraska kazalište Min | Dan prekriven čeličnim i armaturama za vremenske uvjete i zgrada Illinoisa Studio Gang koja se sastoji od uzdignute zastakljene kutije umotane u cedrovine. U New Yorku su Diller Scofidio + Renfro i Rockwell Group nedavno dovršili The Shed, kulturno mjesto s krovom koji se uvlači u obliku slova U.