Anonim
Mikhail Riches stvara energetski učinkovite ulice s terasom kao socijalno stanovanje u Norwichu

Ulica Goldsmith je kuća Passivhaus i socijalnog stanovanja visoke gustoće Michaela Richesa iz Norwicha u Engleskoj koja je ušla u uži izbor za ovogodišnju Stirlingovu nagradu.

Smješten u blizini centra grada, stambeni prostor sadrži 105 terasastih stambenih objekata dizajniranih kao pristupačna alternativa visokoj gustoći stambenih blokova.

Svaki dom okrenut prema jugu kako bi maksimizirao solarni dobitak, a dizajnirao ga je Michael Riches s praktičnim detaljima koji osiguravaju nisku potrošnju energije.

Image

"Naš prioritet bio je osmisliti pasivni solarni plan kako bi se smanjili računi za gorivo za stanovnike", objasnili su osnivači studija Annalie Riches i David Mikhail. "Također smo htjeli vratiti ulice u područje Norwicha koje ih je izgubilo", rekli su Dezeenu.

"Shema je okrenuta prema prozorima i naseljenim sobama na jugu kako bi se iskoristili najbolji zimski solarni dobici, a ljeti je zasjenjen."

Image

Michael Riches pobijedio je na natječaju za dizajn ulice Goldsmith 2008. godine, s prijedlogom koji je zamišljao ulice, a ne stambene blokove koje su predložili mnogi drugi sudionici.

Shema sadrži sedam terasiranih blokova raspoređenih u četiri linije, koji sadrže ukupno 45 kuća i 60 stanova, na površini manjoj od jednog hektara.

Image

Iako je broj nastambi unutar razvoja diktirao kratak, studijska želja za stvaranjem "pasivne solarne sheme" dovela ga je do oblikovanja terasa. Zgrade su morale biti nisko podignute kako bi se spriječilo zasjenjenje.

Da bi to postigao dok je ispunjavao potrebnu gustoću stanovanja, Mihail Riches je uzeo zamjenu iz stambenog područja visoke gustoće zvanog Zlatni trokut - susjedstvo viktorijanskih kuća na terasi, pet minuta od lokacije.

Image

"Pogledali smo obližnje popularno zaštićeno područje u Norwichu, koje ima terasaste ulice udaljene 14 metara, što je znatno manje nego što smjernice za preglede dopuštaju", objasnio je Mikhail Riches.

"Emuliranjem ovog uličnog uzorka uspjeli smo dobiti znatno više obiteljskih kuća u shemi, koja je odgovarala potrebama lokalnog stanovanja. Unutar granice mjesta uspjeli smo uklopiti četiri linearne terase istok-zapad s kombinacijom strategija."

Poput Zlatnog trokuta, terase su smještene na udaljenosti od 14 metara i sadrže "neobično široke i plitke" vrste kuća dimenzija osam i šest metara. Sve su useljive sobe okrenute na jug radi održavanja privatnosti.

Otvorena uličica prolazi kroz središte programa koji je Mikhail Riches razvio kao zajednički zajednički vrt i sigurno igralište za djecu. Postoje još dva uređena igrališta na licu mjesta.

Image

Mihail Riches iz praktičnih razloga razvio je veći dio drugog detalja Goldsmith Street, kako bi se osiguralo da je shema udovoljila Passivhaus standardu - međunarodnom standardu energetske učinkovitosti namijenjenom dramatičnom smanjenju zahtjeva za grijanjem i hlađenjem prostora.

Svaki je zid debljine preko 600 milimetara, a krovovi su postavljeni na 15 stupnjeva kako bi se maksimizirao solarni dobitak, osiguravajući da svaka terasa neće blokirati sunčevu svjetlost kroz prozore niza iza.

Image

Kroz cijelu shemu, Michael Riches je također ugradio bijele prozore koji otkrivaju okvir prozora i služe za reprodukciju otkrića - dizajn koji pomaže poboljšati svjetlost u interijere i pogled van.

Prozori se također nalaze dok su aluminijski mrežasti potplati koji nude sunčanje.

Image

Ostali završni dodiri sheme uključuju paletu materijala od mliječne krem-boje glinene opeke i crnih sjajnih pločica na krovovima koji odjekuju građevinskim materijalom koji se nalaze u cijelom Norwichu, i zakrivljene zidove na svakom uglu kako bi se prikrile unutarnje stubište, a također nježno vodeći posjetitelje na ulice,