Arhitektura

Layan omota Light House u ekran osvijetljenih metalnih diskova

Layan omota Light House u ekran osvijetljenih metalnih diskova
Anonim
Image

Layan omota Light House u ekran osvijetljenih metalnih diskova

Dinamičan ekran s osvjetljenim, rotirajućim diskovima od polikarbonata štiti gornju razinu ovog doma u Melbourneu, a dovršio ga je Layan za direktor lokalne prakse dizajna rasvjete Flaming Beacon.

Layan je proširio i obnovio radničku kolibu zaštićenu baštinom, kako bi stvorio Light House. Studio u Melbourneu dodao je nove prostore straga i iznad izvorne strukture te je uveo središnje dvorište koje će unijeti svjetlost i ventilaciju duboko u dom, uz očuvanje izvornih soba na pročelju kuće.

Image

Kako je klijent bio direktor studija dizajna rasvjete, unutar dizajna projekta svjetlost se razmatrala iznimno pažljivo.

"Rasvjeta za ovaj projekt smatrana je više od većine, a klijent je pažljivo radio na odabiru i dizajniranju rasvjetnog sustava i opreme", objasnili su arhitektonski studio.

Image

Ključni dio ove strategije bila je ugradnja zaslona koji okružuje gornju spavaću sobu, izrađenog od ukupno 907 polikarbonatnih diskova pričvršćenih na 67 rotirajućih čeličnih cijevi.

"Zaslon je pružio i mogućnost ne samo da modulira svjetlost tijekom cijele godine, već i da postane primarni osvijetljeni prostor noću za unutarnje prostore", objasnili su arhitekti.

Ova postavljena gornja razina, nalik na fenjer, postavljena s prednje strane kuće kako bi se umanjio njen vizualni utjecaj na područje, pruža svijetlu kontrapunkt intimnijim prostorima donje razine.

Tijekom dana, okretni zaslon baca uzorke sjene po unutrašnjosti, a noću se uklapaju pojedini LED-ovi niske razine smješteni u svakom disku kako bi osvijetlili unutrašnjost.

U prizemlju veliki prostor za život, blagovaonicu i kuhinju okružuje dvorište, s više privatnih dnevnih i studijskih prostora na stražnjoj strani kuće koji gledaju na mali vrtni vrt.

"Različiti životni prostori bili su orijentirani oko središnjeg dvorišta kako bi u potpunosti iskoristili svoje prirodne svjetlosne i ventilacijske prednosti", rekao je studio.

"Klizna vrata u ostakljenoj visini igraju važnu ulogu u olakšavanju kontrole stanara zgrade nad ventilacijom poprečnog protoka."

Image

Ispred kuće se nalaze dvije spavaće sobe u originalnoj strukturi radničke kolibe, otvaraju se na verandi i vrtnim prostorima.

U prizemlju se oslanja na izvornost građevine, tankim bijelim glaziranim ciglama i američkim hrastovim lameliranim hrapovima koji obrubljavaju interijere.

Image

Terrazzo podnice u svim životnim prostorima i travertinske pločice u vlažnim područjima dizajnirani su tako da izgledaju "istodobno i bezvremenski u isto vrijeme", kažu arhitekti.

Dinamički elementi često se koriste u dizajnu fasada za kontrolu privatnosti, sunčeve svjetlosti ili ventilacije. Zaokružili smo deset projekata koji se kreću i mijenjaju oblik.